Новиот Opel Vivaro - Безбедност

Пробно возење

Пробното возење ви кажува многу повеќе од илјада слики. Кликнете тука да ја искусите реалноста.

Закажете пробно возење

ТЕМЕЛНА ЗАШТИТА.

Без оглед на тоа што вашиот нов Opel Vivaro носи, без разлика кој седи во него, сѐ што е можно е направено за да се подобри и подигне нивото на безбедност без да се загрозат економичноста, ефикасноста или удобноста.

Enlarge

Активна безбедност

Карактеристиките на активна безбедност вклучуваат:

 • Програма за електронска стабилност (ESP®Plus)
 • Анти-блокирачки систем за сопирање (ABS)
 • Електронска сопирачка – дистрибуција на сила (EBD)
 • Систем за помош при качување по нагорнина (HSA)
 • Контрола на тракцијата (ТК)
 • Програма за стабилност на приколка (TSP) (со дополнителна кука за приколка)Тоа е многу за кое било комби - но новиот Opel Vivaro нуди дури и повеќе. На пример нејзината ESP®Plus исто така вклучува:

 • Адаптивна контрола на товарот. Контролата на товарот се прилагодува на ESP®Plus системот според тоа дали возилото е целосно натоварено, половина натоварено или празно (стандардна опрема).
 • Ублажување при превртување. Системот за ублажување при превртување постојано го надгледува однесувањето на возилото со помош на сензорите на системот ESP®Plus и интервенира кога има опасност возилото да се преврти.
 • Хидраулична помош при сопирање. Во критична ситуации хидрауличната помош при сопирање ја зголемува силата на сопирачката до максимум, намалувајќи го растојанието на сопирање.

Enlarge

Restraining systems

Стандардната опрема за пасивна безбедност содржи:

 • предно воздушно перниче за возачот
 • воздушно перниче за совозачот (опционално на Van, стандардно за Combi)
 • предупредување за сигурносен појас, возачкото седиште
 • безбедносни ремени со граничник на сила на првиот ред седишта
 • затегнувач на сигурносен појас затегнувач на првиот ред седишта
 • наслон за глава за возачот со систем за заштита од повреда на вратот
 • рампа против пролизгување за возачкото седиште
 • Сигурносен појас – ограничувач на сила (задни седишта)
 • SOFIX точки на монтирање за две детски седишта за Combi и Crew Van
 • Комби верзии исто така содржат TopTether точки за да се овозможи монтирање на универзални детски седишта на други места 


Предното странично перниче и предното завесесто воздушно перниче се опционални за сите верзии.


Enlarge

ISOFIX заштита за деца

Безбедноста на децата е секогаш приоритет во Opel. ISOFIX детските седишта можат да бидат монтирани на страничните седишта во вториот ред на Vivaro Combi, кој е опремен и со дополнителната безбедност на TopTether за заштита на вратот.


Enlarge

Ретровизори за сепи точки

Надворешните ретровизори со двојни леќи ги минимизираат опасностите од слепата точка додека возите, со посебно пониско огледало, кое овозможува дополнителен преглед додека претекнувате, а има и асферичен надворешен дел за подобра долг дострел на видливост. Уникатниот широк ретровизор, кој се наоѓа на совозачкото ролетна, нуди екстра видливост на сложени сообраќајони крстосници.


Систем за следење на притисокот на гумите (TPMS)

TPMS ја зголемува безбедноста преку откривање на недостаток на притисокот во гумите, додека сте на пат. Сензорот е активиран, а светлината во групата инструменти јавува предупредување против целосно истушување.


Enlarge

Заштита на пешаци

Новиот Opel Vivaro ги исполнува регулативите за заштита на нозете на пешаците со оптимизирана област на браникот. Со хауба што може да се деформира, како и елементите под неа, плус простор за судар кој овозможува непречена деформација за овозможување на ефикасна заштита на главата.


Алармен систем

Алармниот систем на за новиот Vivaro е дизајниран во согласност со Истражувачкиот центар за осигурување и поправање на моторни возила, Татчам, ОК. Тој доби натпросечно рангирање Е. Се активира кога некој сака насилно да влезе во возилото, свири сирената и трепкаат светлата. Како заштита против дисконекција на батеријата, си содржи сопствен избор на енергија.


Заклучување со блокирање

Предните врати можат да се заклучат со блокирање преку фабрички монтиран систем за блокирање на Opel. Ова ја зголемува безбедноста на возилото и ја отежнува кражбата.